Categorieën
NieuwsBlog

NieuwsBlog

Foto door JoyDekok | 2019 |Marianne de Bil
Make love not war | Marianne de Bil

Welkom op mijn website. Via dit Blog wil ik je graag op de hoogte van mijn activiteiten.

25 november

  Ca. 50 microscoop glasplaatjes..

Zonder titel | ca.50 glazen microscoop plaatjes aan garen opgehangen | 1mx1mx60cm | 2020 | Marianne de Bil
Zonder titel | ca.50 glazen microscoop plaatjes aan garen opgehangen | 1mx1mx60cm | 2020 | Marianne de Bil
Zonder titel | ca.50 glazen microscoop plaatjes aan garen opgehangen | 1mx1mx60cm | 2020 | Marianne de Bil
Zonder titel | ca.50 glazen microscoop plaatjes aan garen opgehangen | 1mx1mx60cm | 2020 | Marianne de Bil
Zonder titel | ca.50 glazen microscoop plaatjes aan garen opgehangen | 1mx1mx60cm | 2020 | Marianne de Bil
Zonder titel | ca.50 glazen microscoop plaatjes aan garen opgehangen | 1mx1mx60cm | 2020 | Marianne de Bil
Zonder titel | ca.50 glazen microscoop plaatjes aan garen opgehangen | 1mx1mx60cm | 2020 | Marianne de Bil
Zonder titel | ca.50 glazen microscoop plaatjes aan garen opgehangen | 1mx1mx60cm | 2020 | Marianne de Bil

13 oktober

….Maar ik bedacht meer toen ik zo op dat trapje zat! In de nissen hangen aan dun draad, (veel) glasplaatjes (van die plaatjes die je onder een microscoop legt). Die mogen daar zweven met daarop geschilderd een rustende mensfiguur….. van de 50 glasplaatjes nog 19 te gaan.

microscoop glasplaatjes
glasplaatjes met viltstift en kroontjespen

 

NieuwsBlog 9 Oktober 2020

Inspiratie,

Iedere week maak ik het kerkje van Persingen schoon nadat er in het weekeind een expositie is geweest. Een heerlijke plaats om te poetsen! Iedere week ben ik alleen in het lege kerkje. Die leegheid is prachtig. Deze week stapte ik al bijna op mijn fiets op weg naar huis toen ik me bedacht en weer terug naar binnen ging. Ik had behoefte aan een moment van focus aangaande mijn eigen werk. Ik ben op de traptreden gaan zitten en heb de lege ruimte op me in laten werken. Ik hoop hier eens te mogen exposeren!

Dan gaat het eigenlijk vanzelf… Kijken en voelen. De plavuizen zeggen me, “leg op iedere tegel een paneeltje uit de series die ik heb gemaakt. Gebruik de vloer.” Vervolgens wordt mijn aandacht getrokken naar het koepelvormige dak dat met zijn ribben-structuur als een omarming boven me hangt, bijna een soort vuurwerk maar dan beheerst en ingetogen.

Mijn ogen rustten op het orgel met de verticale strepen van de orgelpijpen en vormen een soort stromen, verticale strepen van zwart en grijs die me doen denken aan mijn serie Venster: een zwart/wit serie paneeltjes (zie foto onder het artikel. Foto 1). De ruimte is verder wit met nissen waar gewoonlijk schilderijen in opgehangen worden. Ik wil wat anders! Die witgekalkte muren, de hoogte van het plafond, de strenge vloer nodigen mij uit iets anders te doen..

Dwars door de ruimte van links naar rechts wil ik waslijnen spannen met mijn doeken die al dan niet op een spanraam zitten en meer als was aan de lijn hangen. De doeken waar mijn moeder op verbeeld staat, een afdruk van haar althans, een schim, een herinnering van moeder toen ik haar schilderde, aftastte, opzocht. Een op dunne nylon, rekbare stof geschilderde schim van haar (foto 2). De stof doet denken aan steunkousen, aan ijlheid een onderjurk.. Ik zie het voor me: verschillende witte en huidkleurige doeken waar je doorheen dwaalt als bezoeker, waar je onderdeel van wordt. Bijna iedereen weet wel hoe het is om langs en door waslijnen vol was te lopen. Een aangenaam soort doolhof met een heimelijke sfeer.

Maar ik bedacht meer toen ik zo op dat trapje zat! In de nissen hangen aan dun draad, (veel) glasplaatjes (van die plaatjes die je onder een microscoop legt). Die mogen daar zweven met daarop geschilderd een rustende mensfiguur. Een beetje zoals de serie 100 jaar slapen..(foto 3). Of de glasplaatjes op de vloer! Of op de vloer, op iedere plavuis een afdruk in wit meel van een liggend mensfiguur, waar je als bezoeker overheen móet lopen waardoor het deels zal vervagen en vermengen. Het liefst zou ik met zwart pigment afdrukken maken maar ik vrees dat de vloer daarna niet meer schoon te krijgen is :-).

Nou ja, zo zie je maar. Het begint meteen te stromen als je jezelf uitnodigt tot bezinning. Ik heb ideeën voor wel twéé tentoonstellingen, dus nu maar hopen op een gaatje in het expositierooster!

Ik ga maar eens aan het werk. De glasplaatjes zijn vandaag bezorgd.

Foto 1, 2 en 2
Foto 1 Venster. Foto 2 Moeder. Foto 3 100 jaar slapen (detail)

 

Blog 29 september 2020

BILdings.nl Waarom noem ik mezelf zo? Het woord BILdings lijkt een verwijzing naar building, een gebouw. Dat is ook zo. Mijn bedrijf is een gebouw. In dit gebouw zijn verschillende activiteiten of bedrijfjes gehuisvest.

Mijn behoefte om met één duidelijk beeld naar buiten te treden om mensen te kunnen zeggen wat ik doe blijkt best lastig. Dit komt voornamelijk omdat ik naast  het maken van beeldende kunst ook flamenco danslessen geef. Hiervoor heb ik een aparte website gemaakt zodat mensen die interesse hebben in flamenco daar makkelijk hun weg kunnen vinden https://www.flamenconijmegen.nl . Mijn benadering van beide disciplines is echter dezelfde. In mijn beeldend werk onderzoek ik steeds hoe ik me verhoud naar gebeurtenissen en indrukken uit mijn leven. Hoe is mijn relatie, hoe verhoud ik me tot de mens,  omgeving en ruimte.  To be or not (no longer) to be…wat is dat, hoe ziet dat eruit, hoe voelt het? Existentiële vragen vertaal ik in beeld, in schilderijen en choreografieën. Ik onderzoek door te maken, dan weer groots en meeslepend, dan weer minimalistisch en scherp.

Art | dance | interior. Ik ben schilder ART van onder meer abstracte en figuratieve doeken, portretten in opdracht, van hele grote doeken tot piepkleine werkjes. Ik maak ook 3D werk.

Als amateurdanser DANCE heb ik vanaf mijn 20e jaar flamencodanslessen gevolgd en ben ik zelf les gaan geven. Al ruim 6 jaar heb ik een leuke club cursisten en geef ik iedere week les aan twee groepen. Ik verwacht geen grote dansschool te creëren omdat flamencodans toch exclusief is.

INTERIOR bestaat uit opdrachten die ik heb uitgevoerd. Bij PP personeelsdiensten heb ik via Peter Paul, de eigenaar, de vrije hand gekregen in het herinrichten van zijn bedrijfspand aan de Hogelandseweg 60 in Nijmegen. Een enorme uitdaging die ik supergaaf vond om aan te gaan. Op mijn website staan hier voorbeelden van. Deze opdracht ging van ontwerpen naar uitvoeren, van vloeren kaal schuren en beton gieten, muren sausen, stoelen opnieuw bekleden etc. Een totale remake! Verder plaats ik onder het kopje ‘interior’ bijvoorbeeld een opdracht om een zitbank van een particulier opnieuw te stofferen. Een jaartje geleden heb ik op de steiger gestaan om bij een huis de letters op een gevel te restaureren. Ook heb ik een paar mensen geholpen met een website ontwerp om hun bedrijfs-huisstijl te definiëren.

Mijn huidige, nieuwste project is een combinatie van e.e.a. Een cross-over van beeldende kunst en flamenco. In samenwerking met stichting VoordeKunst wil ik een serie dansvoorstellingen realiseren en op verschillende, bijzondere locaties uitvoeren (een museum, een bijzonder gebouw, een theater, een school..). De cross-over zit in de aanpak en uitvoering van het project. Met mijn cursisten ben ik choreografieën aan het instuderen. Ik wil graag samenwerken met een jonge hiphop muziekmaker en ook met een drummer. In het decor zal mijn beeldend werk verwerkt worden. Titel van het project: “Bpm , heartbeat of flamenco”. Bpm betekent beats per minute en geeft het aantal slagen per minuut aan. Ritme en beats zijn dé kenmerken bij flamenco. Flamenco is passie; het variërend aantal slagen per minuut gecombineerd met passie is ‘heartbeat’.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *