Kunst 2020-2021

Familieportret | acrylverf op doek | 207x125cm | Marianne de Bil BILdings.nl | 2021
Familieportret | acrylverf op doek | 207x125cm | Marianne de Bil BILdings.nl | 2021

Familiestuk in Opdracht

Een eigen familiestuk laten maken, hoe mooi is dat? Je investeert niet alleen letterlijk in een waardevol kunstwerk voor uw familie, je verankert ook de emotionele band en eerbied voor de familiegeschiedenis.”

Met haar familiestukken vangt Marianne de Bil in grote zwart-wit schilderijen fragmenten van haar familie. In haar werk zoekt ze naar manieren om familieleden te herdenken en ermee in contact te blijven. “De typische houding van mijn vader met een sigaret in de samengebalde handen ”.

Familiestuk in Opdracht

Een eigen familiestuk laten maken, hoe mooi is dat? Je investeert niet alleen letterlijk in een waardevol item voor uw familie, je verankert ook de emotionele band en eerbied voor de familiegeschiedenis.

Het schilderij hieronder heb ik geschilderd naar aanleiding van een snipper foto. Ik vond het tussen familiefoto’s. Het afgeknipte stukje is 3x4cm. Het schilderij is 150x100cm. 

Jaren 60 | acrylverf op doek | 150x100cm | Marianne de Bil | 2021
Jaren 60 | acrylverf op doek | 150x100cm | Marianne de Bil | 2021

 Een oude familiefoto met Rembrandt-achtig licht op groot formaat schilderen. Dit was het idee en het is fascinerend wat er gebeurt. Al schilderend ontdek ik veel meer op de foto dan wanneer ik alleen de foto bekijk. Bijvoorbeeld zie ik dat links, mijn vader rookt want er komen sliertjes rook uit zijn neusgaten terwijl er geen sigaret te zien is! Die zal hij in zijn rechterhand hebben? Door het grote formaat ca. 190x140cm wordt het een beetje een shoot uit een film. Een filmische sfeer die me aan de film 81/2 van Fellini doet denken. Ook interessant is dat het fotootje uit het familiealbum ineens een verhaal verbeeld. Er zijn vier figuren te zien. Van een ieder is de kijkrichting anders. De personen vormen een geheel maar ieder is met iets anders, of zichzelf bezig. Je ‘ziet’ ze denken! 

Familieportret | ca. 190x140cm | acrylverf op doek | Marianne de Bil | 2021
Familieportret | ca. 190x140cm | acrylverf op doek | Marianne de Bil | 2021
Familieportret in proces | ca. 190x140cm | acrylverf op doek | Marianne de Bil | 2021
Familieportret in proces | ca. 190x140cm | acrylverf op doek | Marianne de Bil | 2021
Familieportret in proces | ca. 190x140cm | acrylverf op doek | Marianne de Bil | 2021
Familieportret in proces | ca. 190x140cm | acrylverf op doek | Marianne de Bil | 2021
Familieportret 1e schets | ca. 190x140cm | acrylverf op doek | Marianne de Bil | 2021
Familieportret 1e schets | ca. 190x140cm | acrylverf op doek | Marianne de Bil | 2021

Heel blij ben ik want dit werk is geselecteerd voor deelname aan Kunstsalon IJL. Het wordt tentoongesteld 30 mei t/m zondag 20 juni 2021  in een groepstentoonstelling in Galerie Noord in Groningen. 

 

Aan 94 draadjes garen hangen 47 glazen microscoopplaatjes met erop een tekening van een oude vrouw, staand, zittend, afwachtend op wat komen gaat. De glazen plaatjes zweven aan dun draad om ijlheid, broosheid te benadrukken. De stilte om het werk is groot door het zweven.

"<yoastmark

"<yoastmark

"<yoastmark

"<yoastmark

13 oktober

….Maar ik bedacht meer toen ik zo op dat trapje zat! In de nissen hangen aan dun draad, (veel) glasplaatjes (van die plaatjes die je onder een microscoop legt). Die mogen daar zweven met daarop geschilderd een rustende mensfiguur….. van de 50 glasplaatjes nog 19 te gaan.

microscoop glasplaatjes
glasplaatjes met viltstift en kroontjespen

 

NieuwsBlog 9 Oktober 2020

Inspiratie,

Iedere week maak ik het kerkje van Persingen schoon nadat er in het weekeind een expositie is geweest. Een heerlijke plaats om te poetsen! Iedere week ben ik alleen in het lege kerkje. Die leegheid is prachtig. Deze week stapte ik al bijna op mijn fiets op weg naar huis toen ik me bedacht en weer terug naar binnen ging. Ik had behoefte aan een moment van focus aangaande mijn eigen werk. Ik ben op de traptreden gaan zitten en heb de lege ruimte op me in laten werken. Ik hoop hier eens te mogen exposeren!

Dan gaat het eigenlijk vanzelf… Kijken en voelen. De plavuizen zeggen me, “leg op iedere tegel een paneeltje uit de series die ik heb gemaakt. Gebruik de vloer.” Vervolgens wordt mijn aandacht getrokken naar het koepelvormige dak dat met zijn ribben-structuur als een omarming boven me hangt, bijna een soort vuurwerk maar dan beheerst en ingetogen.

Mijn ogen rustten op het orgel met de verticale strepen van de orgelpijpen en vormen een soort stromen, verticale strepen van zwart en grijs die me doen denken aan mijn serie Venster: een zwart/wit serie paneeltjes (zie foto onder het artikel. Foto 1). De ruimte is verder wit met nissen waar gewoonlijk schilderijen in opgehangen worden. Ik wil wat anders! Die witgekalkte muren, de hoogte van het plafond, de strenge vloer nodigen mij uit iets anders te doen..

Dwars door de ruimte van links naar rechts wil ik waslijnen spannen met mijn doeken die al dan niet op een spanraam zitten en meer als was aan de lijn hangen. De doeken waar mijn moeder op verbeeld staat, een afdruk van haar althans, een schim, een herinnering van moeder toen ik haar schilderde, aftastte, opzocht. Een op dunne nylon, rekbare stof geschilderde schim van haar (foto 2). De stof doet denken aan steunkousen, aan ijlheid een onderjurk.. Ik zie het voor me: verschillende witte en huidkleurige doeken waar je doorheen dwaalt als bezoeker, waar je onderdeel van wordt. Bijna iedereen weet wel hoe het is om langs en door waslijnen vol was te lopen. Een aangenaam soort doolhof met een heimelijke sfeer.

Maar ik bedacht meer toen ik zo op dat trapje zat! In de nissen hangen aan dun draad, (veel) glasplaatjes (van die plaatjes die je onder een microscoop legt). Die mogen daar zweven met daarop geschilderd een rustende mensfiguur. Een beetje zoals de serie 100 jaar slapen..(foto 3). Of de glasplaatjes op de vloer! Of op de vloer, op iedere plavuis een afdruk in wit meel van een liggend mensfiguur, waar je als bezoeker overheen móet lopen waardoor het deels zal vervagen en vermengen. Het liefst zou ik met zwart pigment afdrukken maken maar ik vrees dat de vloer daarna niet meer schoon te krijgen is :-).

Nou ja, zo zie je maar. Het begint meteen te stromen als je jezelf uitnodigt tot bezinning. Ik heb ideeën voor wel twéé tentoonstellingen, dus nu maar hopen op een gaatje in het expositierooster!

Ik ga maar eens aan het werk. De glasplaatjes zijn vandaag bezorgd.

Foto 1, 2 en 2
Foto 1 Venster. Foto 2 Moeder. Foto 3 100 jaar slapen (detail)

 

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0